Składniki

Roasting coffee beans

Idealne espresso zawsze zaczyna się od najwyższej jakości ziaren kawy arabica — doskonale palonych według naszej receptury. Odkąd opracowaliśmy sposób uzyskiwania Espresso Roast ponad 30 lat temu, stale go udoskonalamy, aby wydobyć z ciemnych ziaren słodycz karmelu, miękką kwasowość i głębię. Właśnie dlatego ziarna są mielone tuż przed zaparzaniem.

Ziarna do kawy espresso zawsze pozyskujemy z plantacji prowadzonych zgodnie z zasadami etyki i Fairtrade. Nie tylko smakują one lepiej, ale przyczyniają się do utrzymania równowagi na świecie.

Jednak ziarna espresso to tylko początek. Wyjątkowy napój espresso wymaga użycia smacznego mleka, a przygotowanie aksamitnej i drobnej mlecznej piany wiąże się z nie lada umiejętnościami. To właśnie ona nadaje kawie słodycz i kremowy smak.

Wyzwaniem dla baristy jest zmieszanie spienionego mleka z kawą espresso w ciągu 10 sekund od zaparzenia. Po tym czasie górna warstwa piany świeżo nalanego espresso zaczyna ustępować i smak kawy się zmienia. Barista musi więc idealne wyczuć ten moment, aby przygotować doskonałą kawę.