KROK PO KROKU

  1. Pre-moisten filter

    Nawilż filtr

    Lekko przelej gorącą wodą papierowy filtr a następnie wylej użytą do tego celu wodę. To nada Twojej kawie najczystszy możliwy smak.
  2. Choose the right grind

    Wybierz odpowiedni stopień zmielenia kawy

    Parząc kawę w lejku, użyj kawy przeznaczonej do użycia w papierowych filtrach. Jest ona raczej drobno mielona i wyglądem przypomina cukier granulowany.
  3. Measure coffee grounds

    Odmierz

    Kawę mrożoną parzy się dwa razy mocniejszą (później jest rozcieńczona za pomocą lodu), więc odmierz 4 łyżki kawy na każde 200 ml gorącej wody.
  4. Pour and pause

    Nalej i zaczekaj

    Użyj zagotowanej właśnie wody i zalej lejek do połowy wysokości, aby dobrze pokryć ziarna. Zaczekaj 10 sekund i pozwól kawie rozkwitnąć. Pozwala to kawie na równomierne uwodnienie oraz wydobycie smaku.
  5. Complete the pour

    Zakończ parzenie

    Powoli dodaj resztę wody, nalewając ją delikatnymi, kolistymi ruchami, tak aby pokryć wszystkie fusy.
  6. Add ice

    Dodaj lód

    Wlej świeżo zaparzoną kawę do dzbanka z lodem, pozwól jej ostygnąć i podawaj natychmiast.

    WSKAZÓWKA: Kawy afrykańskie idealnie nadają się do przyrządzania kawy mrożonej ze względu na soczystą moc oraz cierpką, cytrusową nutę.