Najczęściej zadawane pytania na temat przygotowywania kawy

Jaka jest najlepsza metoda przechowywania kawy? Jak długo pozostanie ona świeża?

Po wypaleniu kawa zaczyna tracić aromat im dłużej pozostaje w kontakcie z powietrzem i wilgocią. Najlepiej kupować kawę raz w tygodniu, przechowywać ją w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu i mleć ją bezpośrednio przed zaparzeniem. Kawa w nieotwartej torbie FlavorLock™ pozostanie świeża przez kilka miesięcy.

Co to jest torba FlavorLock™?

Nasza wyjątkowa technologia FlavorLock™ wykorzystuje jednokierunkowy zawór, który wypuszcza z opakowania uwalniany przez świeżo palone ziarenka kawy dwutlenek węgla, nie wpuszczając do środka tlenu pozbawiającego je aromatu. Wszystkie kawy Starbucks są pakowane w szczelne opakowania FlavorLock™ (225 g i 450 g) w ciągu dwóch godzin od palenia i pozostają świeże aż do otwarcia.

Dlaczego należy mleć kawę, by uzyskać pożądany smak?

Aby kawa smakowała tak świeżo, jak to możliwie, polecamy mleć ziarna bezpośrednio przed ich zaparzeniem. Można też zanieść ziarna do lokalnego sklepu i poprosić o zmielenie wg indywidualnych upodobań.

Do ekspresu przelewowego najlepiej nadaje się uniwersalna kawa mielona, którą można kupić w każdym sklepie, albo kawa mielona specjalnie do filtrów o płaskim lub stożkowym spodzie. Wszystkie kawiarnie Starbucks oferują usługę mielenia kawy wg tych specyfikacji. Ekspresy ciśnieniowe wymagają natomiast bardzo drobno zmielonych ziaren (30-35 sekund w młynku). Nieodpowiednie tempo przelewania często wynika ze zbyt drobnego lub grubego przemiału, zamrożenia lub schłodzenia ziaren lub zbyt ścisłego albo luźnego ubicia kawy.