Smak w filiżance

Filiżanka kawy to koniec długiej podróży — z ziemi, przez plantatora, palarnię — wprost do Ciebie. W kontekście końcowego smaku każdy etap tej drogi jest ważny. Prześledź z nami ten szlak i zobacz, jak Starbucks sprawia, że ziarna kawy zmieniają się w najlepszy z możliwych napojów.

Palenie

Coffee roaster examines beans during roasting process

Starbucks Roast® to więcej niż tylko kolor — to cała filozofia wydobywania pełnego bogactwa smaku z każdego ziarna kawy.

Palenie kawy rozpoczęliśmy w 1971 r, a dzięki zastosowanej metodzie już w pierwszych latach Starbucks zyskał wielu zwolenników. Nasza kawa była wyjątkowa nie tylko dlatego, że była ciemniejsza, ale także dlatego, że miała bogatszy smak.

W trakcie palenia kawa traci wilgoć, a ziarna kurczą się, przez co otrzymujemy mniej towaru do sprzedaży — w komercyjnym procesie wypalania 500 g ziaren kawy traci od 10 do 14% swojej objętości. My wypalamy kawę nieco dłużej, dzięki czemu wydobywamy więcej smaku. Tracimy od 18 do 25% objętości ziaren, ale uzyskiwany efekt jest tego wart.

Proces transformacji zaczyna się od podgrzewania zielonych ziaren w dużym obrotowym bębnie. Po ok. 5 do 7 minutach intensywnego palenia ziarna stają się żółte i zapachem przypominają popcorn. Wtedy następuje „pierwsze pęknięcie” — ziarna dwukrotnie zwiększają swoją objętość, pękają i lekko brązowieją. Gdybyśmy przyrządzili z nich kawę na tym etapie, byłaby gorzka i niesprecyzowana w smaku. Wszystkie złożone i wspaniałe smaki nie zostały jeszcze wydobyte.

Po 10 minutach w palenisku ziarna przybierają bardziej brązową barwę, a na ich powierzchni zaczynają występować oleiste kropelki. Między 11. a 15. minutą (zależnie od gatunku kawy) ziarna zaczynają dochodzić do pełnego potencjału smakowego — sygnalizuje to tzw. „drugie pęknięcie”. Kiedy ziarna trafiają na tace, na których stygną, powietrze wypełnia zapach świeżo palonej kawy, a dookoła rozbrzmiewa dźwięk ostatnich pęknięć.

Mieszanie

Professional coffee taster tasting coffee during a cupping.

Jedną z największych zalet naszej pracy jest możliwość sprowadzania doskonałych gatunków kawy z całego świata.

Niektóre pochodzą z jednego regionu i oferują wyjątkowe cechy charakterystyczne dla danej uprawy. Inne służą nam do tworzenia niezwykłych mieszanek i te omówimy teraz.

W Starbucks możemy mieszać kawy z danego regionu upraw, np. House Blend zawiera różne gatunki z Ameryki Łacińskiej połączone w mieszankę smaków charakterystycznych dla tego regionu — żywych, klarownych i dobrze zrównoważonych… Z kolei Gazebo Blend® podkreśla cechy ziaren kawy afrykańskiej — jasne, cytrusowe i wspaniałe na zimno.

Możemy też mieszać ziarna z różnych regionów w poszukiwaniu ciekawych aromatów i smaków. Mieszanki, takie jak Caffè Verona®, Gold Coast Blend® czy Starbucks® Christmas Blend, oferują złożone smaki, których nie da się uzyskać z ziaren z jednego regionu.

Pozyskiwanie

Two farmers near harvested coffee cherries

Kawa Starbucks® wymaga specjalnych ziaren. Każdego roku degustujemy ponad 150 000 filiżanek kawy w poszukiwaniu najlepszych gatunków arabica. Kupujemy tylko ok. 3% ze wszystkich światowych upraw.

Nabywcy kawy Starbucks spędzają ok. 18 tygodni każdego roku na wizytach u plantatorów i dostawców. Te relacje mają kluczowe znaczenie dla przyszłości firmy i umacniają naszą rolę kreatora norm jakości i postępu na wszystkich szczeblach tej działalności. To właśnie dzięki temu mamy pierwszeństwo wyboru spośród najlepszych na świecie upraw kawy, a współpraca z wieloma plantacjami i dostawcami sięga ponad 20 lat wstecz.

Te relacje są oparte na wzajemnym szacunku. W poszukiwaniu najlepszej kawy na świecie Starbucks współpracuje z plantatorami, pomagając w utrzymaniu stabilności i przyszłości rynku kawy arabica. Nasz sukces jest bezpośrednio związany z sukcesem plantatorów. Zobacz Starbucks™ Shared Planet™, aby dowiedzieć się więcej o naszej działalności.

Uprawa

World map highlighting coffee growing regions

Popijając kawę w pokoju degustacji, szukamy idealnej kombinacji klimatu, gleby, wysokości nad poziomem morza i metod rolniczych, które pozwalają uzyskać idealną kawę.

Zawsze zadajemy sobie pytanie: Które z lokalnych gatunków kawy najlepiej trafiają w punkt, w którym spotykają się klimat i metody uprawy? Szukamy oryginalnych smaków regionu — czegoś, co francuscy winiarze nazywają goût de terroir, „smaku miejsca”.

Ziarna kawy z trzech głównych regionów upraw na naszej planecie mają różne cechy:

  • z Ameryki Łacińskiej są zazwyczaj przejrzyste, znajome i przyjazne — z nutami orzechów i kakao.
  • z Afryki i Półwyspu Arabskiego są wyjątkowe i ponętne — z kwiatowymi aromatami i posmakiem jagód oraz cytrusów.
  • z Azji i Pacyfiku są zazwyczaj wyraziste, stanowcze i pełne — z ziemistymi i ziołowymi smakami.

Wszystkie gatunki kawy o jednorodnym pochodzeniu w naszej ofercie są przykładami najlepszych smaków z danego miejsca. Warto wybrać się w tę podróż.