Filiżanka kawy Starbucks, którą trzymasz w dłoni, to coś więcej niż zwykła kawa. To ręcznie przygotowywany napój, codzienny rytuał, ostatni krok w niesamowitej, globalnej historii produkcji kawy łączącej Cię z rolnikami, agronomami, roasterami, kupcami, inżynierami, baristami Green Apron, i nie tylko.
Starbucks z dumą pozyskuje kawę 100% Arabica od ponad 450 000 rolników na 30 rynkach wzdłuż „Kawowego Pasa” w Ameryce Łacińskiej, Azji i Pacyfiku oraz Afryce. Nasi kupcy, z siedzibą w Lozannie w Szwajcarii, przeszukują cały świat w poszukiwaniu najlepszych kaw, w tym naszych najwyższej jakości kaw Single Origin Reserve.

Pas kawowy
Prawie cała kawa na świecie rośnie w „pasie kawowym”. Okrąża on Ziemię, znajdując się pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca. Na całym świecie istnieje ponad 70 krajów produkujących kawę, a Starbucks® kupuje kawę z ponad 30 z nich. Kultura, krajobrazy oraz metody uprawy różnią się w zależności od kraju i wszystkie przyczyniają się do różnych smaków kawy. Pas kawowy podzielony jest na trzy główne regiony upraw: Ameryka Łacińska, Afryka i Azja/Pacyfik. Odpowiedzialnie pozyskujemy, wypalamy i mieszamy ziarna z każdego z tych trzech regionów, aby zapewnić Ci wyjątkowe kawy. Podobnie jak herbata czy wino, kawa zyskuje wiele w swoim smaku na podstawie miejsca, z którego pochodzi. Każdy z tych regionów ma inne warunki uprawy i tradycje, które wpływają na jej ogólny smak.

AMERYKA ŁACIŃSKA
Kawy z Ameryki Łacińskiej są podstawą wielu najbardziej lubianych mieszanek Starbucks®. Nabywamy więcej kawy z tego regionu, niż z jakiegokolwiek innego, ze względu na jej stały smak i jakość. Region ten ma wiele różnych mikroklimatów, gleb i tradycji obróbki. Na przykład Kostaryka słynie z wulkanów, które mogą wpływać na profil smakowy uprawianej tam kawy.
NUTY SMAKOWE: ORZECHY, KAKAO, PRZYPRAWY KORZENNE

AFRYKA
Afryka jest domem dla jednych z najbardziej wyjątkowych kaw na świecie, które wyznaczają nasze wysokie standardy jakości. To właśnie stąd pochodzą najbardziej egzotyczne profile smakowe. Mówiąc dokładniej, Etiopia jest miejscem narodzin kawy.
NUTY SMAKOWE: WYRAZISTE, CYTRUSOWE, JAGODOWE

AZJA/PACYFIK
Duży region Azji i Pacyfiku jest źródłem kaw o mocnych i odważnych smakach, których nie można znaleźć nigdzie indziej. Ten region, obejmujący Indonezję, Chiny, Papuę Nową Gwineę, Wietnam, Tajlandię i Indie, cechuje się szerokim zakresem klimatów, topografii i charakterystycznych kaw.
NUTY SMAKOWE: ZIOŁOWE, ZIEMISTE
Zespół ekspertów Starbucks zajmuje się pozyskiwaniem, paleniem, mieszaniem i parzeniem wysokiej jakości kawy Arabica.
Dzięki temu możemy tworzyć wyjątkowe mieszanki kaw dostosowane do indywidualnych preferencji klientów. Przyjrzyjmy się bliżej procesom mieszania i palenia kawy oraz odkryjmy niektóre z etapów, przez które przechodzą ziarna kawy Starbucks®, aby znaleźć się w naszej ofercie.

MIESZANIE KAW
Ważnym krokiem, który podejmujemy, aby stworzyć wyśmienitą ofertę Starbucks®, jest mieszanie ze sobą kaw pochodzących z różnych źródeł lub o różnych stylach wypalania.
Daje nam to elastyczność w tworzeniu nowych nut smakowych, których nie można znaleźć w kawie z jednego źródła.

PALENIE KAWY
Gdy kawa opuści plantację i dotrze do jednej z naszych palarni, kolejnym krokiem jest rozwinięcie i utrzymanie jej smaku. Każda kawa wymaga nieco innego czasu i temperatury podczas procesu palenia, aby uzyskać najlepszy aromat, kwasowość, konsystencję i smak.
Niewielki zespół master roasterów Starbucks ma łącznie ponad 150 lat doświadczenia w paleniu kawy.
Starbucks poświęcił prawie 50 lat na opanowanie sztuki i nauki palenia, aby wydobyć z każdej kawy jej niepowtarzalny smak.
Nasze kawy są dostępne w trzech różnych rodzajach palenia. Najjaśniejsza kawa Starbucks® Blonde charakteryzuje się krótszym czasem palenia, lżejszą konsystencją i łagodnym smakiem. Kawy średnio palone mają zrównoważony, gładki i bogaty smak, a kawy ciemno palone charakteryzują się pełniejszym smakiem i wyrazistym aromatem.