W Starbucks zawsze chodziło i będzie chodzić o jakość. Zespół ekspertów Starbucks zajmuje się pozyskiwaniem, paleniem, mieszaniem i podawaniem wysokiej jakości kawy 100% Arabica.
Naszej pasji do kawy dorównuje jedynie miłość do dzielenia się nią. Zanim zaparzysz i skosztujesz swoją ulubioną kawę Starbucks®, ziarna przechodzą przez wiele etapów.

Nasze kawy są sklasyfikowane według trzech profili palenia, dzięki czemu możesz łatwo znaleźć smak i intensywność, które będą dla Ciebie idealne.
Blonde Roasts
Lżejsze i łagodniejsze kawy Starbucks® Blonde Roast delikatnie pobudzają zmysły oraz zapewniają przystępny smak z lekkimi nutami palonego aromatu.
Medium Roasts
Łagodne i zrównoważone, nasze średnio palone kawy są idealne na każdą przerwę kawową.
Dark Roasts
Kawy te charakteryzują się mocnym smakiem i charakterystyczną esencją intensywnego palenia.

Kiedy zwracasz szczególną uwagę na wiele cech swojej kawy, otwiera się przed Tobą świat zmysłów.
Na smak kawy wpływa wiele zmiennych: miejsce uprawy kawy, rodzaj uprawianej kawy, sposób uprawy kawy, sposób usuwania owoców z ziaren, sposób mieszania i palenia kawy oraz sposób parzenia kawy. A to tylko niektóre z czynników.
Chcesz wiedzieć, jak przeprowadzić degustację kawy? Poznajmy smak i jego wiele wymiarów. Jedno jest pewne: pogłębianie jego zrozumienia to satysfakcjonująca podróż.

Jeśli dopiero odkrywasz, jak naprawdę degustować kawę, warto nauczyć się tych czterech ważnych kroków: wąchania, siorbania, odnajdywania i opisywania.
POWĄCHAJ
Zawsze powąchaj kawę, zanim jej skosztujesz. Weź głęboki wdech. Twoje usta mogą rozróżnić pięć smaków - słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami, ale nos może rozróżnić bilion aromatów.
SIORBNIJ
Weź porządny, głośny łyk kawy. Nie wstydź się. Spryska to Twój język i podniebienie, pozwalając Ci skosztować wszystkich jej smaków.
ODNAJDŹ
Zastanów się, jak smakuje kawa w Twoich ustach. Jaka jest jej ciężkość lub konsystencja? Gdzie na języku odczuwasz poszczególne smaki?
OPISZ
Jakimi słowami opisałbyś swoje wrażenia z degustacji? Aromat, smaki, odczucia związane z kawą w ustach. Czy na języku wyczuwalna jest duża kwasowość kawy? Jakich innych smaków można użyć do porównania?