Znajdź kawiarnię
Nasze kawy

W Starbucks zawsze chodziło i będzie chodzić o jakość. Zespół ekspertów Starbucks zajmuje się pozyskiwaniem, paleniem, mieszaniem i podawaniem wysokiej jakości kawy 100% Arabica. 

Naszej pasji do kawy dorównuje jedynie miłość do dzielenia się nią. Zanim zaparzysz i skosztujesz swoją ulubioną kawę Starbucks®, ziarna przechodzą przez wiele etapów.

Our coffees at home
Ciesz się kawą Starbucks® w domu

Nasze kawy są sklasyfikowane według trzech profili palenia, dzięki czemu możesz łatwo znaleźć smak i intensywność, które będą dla Ciebie idealne.

Blonde Roasts
Lżejsze i łagodniejsze kawy Starbucks® Blonde Roast delikatnie pobudzają zmysły oraz zapewniają przystępny smak z lekkimi nutami palonego aromatu.

Medium Roasts
Łagodne i zrównoważone, nasze średnio palone kawy są idealne na każdą przerwę kawową.

Dark Roasts
Kawy te charakteryzują się mocnym smakiem i charakterystyczną esencją intensywnego palenia.

The Art of Coffee Tasting
Sztuka degustacji kawy

Kiedy zwracasz szczególną uwagę na wiele cech swojej kawy, otwiera się przed Tobą świat zmysłów.

Na smak kawy wpływa wiele zmiennych: miejsce uprawy kawy, rodzaj uprawianej kawy, sposób uprawy kawy, sposób usuwania owoców z ziaren, sposób mieszania i palenia kawy oraz sposób parzenia kawy. A to tylko niektóre z czynników.

Chcesz wiedzieć, jak przeprowadzić degustację kawy? Poznajmy smak i jego wiele wymiarów. Jedno jest pewne: pogłębianie jego zrozumienia to satysfakcjonująca podróż.

Four steps of coffee tasting
Cztery kroki

Jeśli dopiero odkrywasz, jak naprawdę degustować kawę, warto nauczyć się tych czterech ważnych kroków: wąchania, siorbania, odnajdywania i opisywania.

POWĄCHAJ
Zawsze powąchaj kawę, zanim jej skosztujesz. Weź głęboki wdech. Twoje usta mogą rozróżnić pięć smaków - słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami, ale nos może rozróżnić bilion aromatów.

SIORBNIJ
Weź porządny, głośny łyk kawy. Nie wstydź się. Spryska to Twój język i podniebienie, pozwalając Ci skosztować wszystkich jej smaków.

ODNAJDŹ
Zastanów się, jak smakuje kawa w Twoich ustach. Jaka jest jej ciężkość lub konsystencja? Gdzie na języku odczuwasz poszczególne smaki?

OPISZ
Jakimi słowami opisałbyś swoje wrażenia z degustacji? Aromat, smaki, odczucia związane z kawą w ustach. Czy na języku wyczuwalna jest duża kwasowość kawy? Jakich innych smaków można użyć do porównania?